Den 7. november 2019 var egentlig ikke nogen særlig dato, men det var den 4. maj 2020, og af den grund var jeg [Anna Jakobsen, red.], fire af mine medkollegianere, en museumsinspektør og to fotografer fra TV2 Nord samlet netop torsdag den 7. november på Aalborg Historiske Museum. Vi var der for at filme en udsendelse til kanalen i anledning af 75året for Danmarks befrielse.

For alle os på kollegiet har den 4. maj har altid været årets festdag, og med befrielsens jubilæum her i 2020 mærkede vi en øget interesse fra medierne. TV2 Nord havde så fået den idé, at en håndfuld kollegianere skulle prøve at smage på mad lavet med opskrifter fra besættelsestiden. Vi mødtes på museet og fik så serveret en ret ad gangen, hvorefter vi gættede på, hvilke ingredienser der mon var brugt.

Find udsendelsen, hvor vi smager på maden her

Det var en sjov ide at lade unge studerende afprøve gamle opskrifter på mad, som vi ikke havde smagt før, og det med at spise foran kameraet gav en helt ny form for selvbevidsthed, for hvem har lyst til at smaske i fjernsynet? Det blev dog også en tankevækkende oplevelse at lære om, hvordan mangel på fødevarer betød, at man under besættelsen måtte erstatte fx kød med grønsager i forsøg på at spise, som man var vant til.

Her er alle opskrifterne

Jeg har da hørt om rationering af fødevarer, men når man lærer om Danmarks besættelse i skolen, handler det jo mest om krig og politik. På kollegiet har vi fokus på frihedskampen og de personlige historier bag, og vi er et levende monument til ære derfor. Monumentet bliver levende, fordi vi får lov at fylde kollegiets bygninger med studier, venskaber og fester og noget af den tid, der er tilbage, bruger vi så på at mindes frihedskæmperne. Den 7. november fik jeg mulighed for, med mine egne sanser, at få et nyt indtryk af livet under besættelsen. Historien blev levende for mig på en ny måde, og jeg har siden tænkt meget over, at det var hverdagen for mine bedsteforældre under krigen. Selvom ”besættelsesmaden” smagte rigtig fint, så er jeg nu glad for, at jeg kan købe og spise, hvad jeg har lyst til.

Indlægget er skrevet af alumnen, Anna Jakobsen, som til dagligt læser medicin på AAU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *