Niels Erik Vangsted er den frihedskæmper, mit værelse er en hyldest til. Mit kendskab til Niels startede på det tidspunkt, hvor jeg flyttede ned på netop dette værelse. Kort tid efter gik jeg i gang med at stifte kendskab til ham.  Jeg googlede hans navn og læste om ham i en af de bøger, som følger med nogle af værelserne her på kollegiet. Bogen indeholder fortællinger om de forskellige frihedskæmpere, som har værelser opkaldt efter sig. Men elleres tænker jeg ikke videre over hvem Niels var. Senere på året sidder jeg til aftensmad i spisesalen og snakker. Emnet lander på spændende podcasts, og hvad folk var faldet over den seneste tid.  Her blev jeg introduceret til en podcast som hedder: ”Den sidste modstandsmand”. 

Podcasten er virkelig god og jeg kan kun varmt anbefale den

I podcasten fortæller Knud Christensen, om sin tid som frihedskæmper, og da jeg samme aften hører podcasten, dukker et navn og en begivenhed op: Niels Erik Vangsted, faldet i Rold skov. ”Gud” tænkte jeg, ”Det har jeg hørt før”, og skyndte mig hen for at kigge på det fine billede, der hænger over min dør.  På billedet står der ”Niels Erik Vangsted Født 28/3 1920 – faldet i kamp i Rold Skov 18/8 1943”

Indlægget er skrevet af alumen, Johanne Margrethe Lund, som har værelset med Niels Erik Vangsted som værelsesnavn.

Den havde jeg ikke lige set komme, og her hører jeg så om Niels’ fald, og hvordan hans død og begravelse påvirkede tusinder af mennesker. Efter at have hørt om Niels fra en, som kendte ham, og efter at være blevet beboer på ”hans” værelse, troede jeg, at min relation til ham var udtømt, men det vidste sig ikke at være rigtigt. Jeg bliver en søndag i september ringet op af min mormor, som fortæller mig, at hun har fundet ud af, at vi er tilknyttet en frihedskæmper fra Aalborg, godt nok lidt langt ude. ”Han hedder Niels Erik Vangsted” siger hun, og inden hun når at sige mere, afbryder jeg hende og fortæller ”Jamen det er jo den frihedskæmper som er mit værelses!”. Men ja, Niels Erik Vangsted er åbenbart bror til min oldemors fætters kone. Verden er godt nok lille og fuld af tilfældigheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *